εισαγωγικά...

Ο Εθνικός Κήπος είναι ένα ιστορικό πάρκο 154 στρεμμάτων, το μοναδικό που διαθέτει η Ελλάδα. Δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα (1839-1852) και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογής των Ευρωπαϊκών Βασιλικών Κήπων και μοναδικό δείγμα δυτικοευρωπαϊκής κηποτεχνίας του 19ου αιώνα στη Μεσόγειο. Έχει το χαρακτήρα βοτανικού κήπου περιλαμβάνοντας περίπου 500 διαφορετικά είδη καλλωπιστικών δένδρων, θάμνων κλπ πολλά από τα οποία εισήχθησαν για πρώτη φορά και καλλιεργήθηκαν αρχικά στον Κήπο.

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Γράμματα Aναγνωστών


Γράμματα Aναγνωστών (Η Καθημερινή)


Εθνικός Κήπος

Κύριε διευθυντά
Ημοναδικότητα του Εθνικού μας Κήπου έγκειται στην πυκνή του βλάστηση και ιδιαίτερα στα μεσαίου ύψους φυτά που κλείνουν το οπτικό πεδίο, δημιουργώντας την εντύπωση ότι ο κήπος είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι πραγματικά είναι. Αλλά οφείλεται και στη γαλήνη που αποπέμπει. Ο κήπος κληροδοτήθηκε, έτσι όπως είναι, σε μας τους πολίτες της Αθήνας. Και έτσι πρέπει να μείνει. Μπορεί να χάθηκε ένα τμήμα του από την επέκταση της Προεδρικής Φρουράς, μπορεί να αλλοιώθηκε ένα άλλο από τα μηχανήματα της Βουλής, αλλά κάπου πρέπει να πούμε φτάνει, δεν πάει άλλο. Δεν χρειαζόμαστε γλυπτά για να ανακαλύψουμε, όπως ελέχθη, τον κήπο, ούτε βέβαια θέλουμε βάσεις για τη στήριξή τους, ούτε, όπως στην έκθεση της Γενναδείου, σεκιουριτάδες να περιφέρονται και τραπέζια για διανομή φυλλαδίων και τοποθέτηση εκθεμάτων. Ούτε και ηχητικές εγκαταστάσεις, τα πουλιά αρκούν. Μόνο συνεχή και επιστημονικά άρτια συντήρηση χρειάζεται. Και να παραμείνουν αναλλοίωτα η μορφή και το απαραβίαστο του κήπου.

Και κάτι ακόμα. Aμα γίνει η αρχή με την έκθεση γλυπτών, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι άλλες δράσεις και παρεμβάσεις θα προταθούν στο μέλλον. Και τι επιπτώσεις στον κήπο θα έχουν. Σιγά σιγά ανοίγει η όρεξη ή, με άλλα λόγια, μιας παρέμβασης μύριες όσες έπονται. Αφήστε τον κήπο στην ηρεμία του. Υπάρχουν τόσοι άλλοι δημόσιοι χώροι όπου γλυπτά και εκδηλώσεις θα ήταν καλοδεχούμενα.

Βασιλης Σγουτας - Αρχιτέκτων

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/773151/opinion/epikairothta/politikh/grammata-anagnwstwn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου