εισαγωγικά...

Ο Εθνικός Κήπος είναι ένα ιστορικό πάρκο 154 στρεμμάτων, το μοναδικό που διαθέτει η Ελλάδα. Δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα (1839-1852) και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογής των Ευρωπαϊκών Βασιλικών Κήπων και μοναδικό δείγμα δυτικοευρωπαϊκής κηποτεχνίας του 19ου αιώνα στη Μεσόγειο. Έχει το χαρακτήρα βοτανικού κήπου περιλαμβάνοντας περίπου 500 διαφορετικά είδη καλλωπιστικών δένδρων, θάμνων κλπ πολλά από τα οποία εισήχθησαν για πρώτη φορά και καλλιεργήθηκαν αρχικά στον Κήπο.

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014


Γράμματα Aναγνωστών (Η Καθημερινή)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Απάντηση στον κ. Δασκαλόπουλο
Κύριε διευθυντά
Από τη συνέντευξη του φίλου κ. Δασκαλόπουλου στην «Κ» την περασμένη Κυριακή, προκύπτει ότι υπάρχει δυσκολία κατανόησης της ουσίας του προβλήματος του Κήπου, και ειδικότερα ότι:

1. Ο Εθνικός Κήπος έχει χαρακτηριστεί από το 2011 «Ιστορικός Τόπος», κατά την έννοια της Χάρτας της Φλωρεντίας και συγχρόνως προστατεύεται με τη νομοθεσία της προστασίας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Aρθρο 24 του Συντάγματος).

2. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια και μετά την κατάργηση του μέχρι τότε ειδικού φορέα διαχείρισης και την υπαγωγή του στον Δήμο Αθηναίων, η κατάσταση του Κήπου χειροτερεύει δραματικά και κινδυνεύει με αλλοίωση της ιστορικής του μορφής και φυσιογνωμίας. Μία κατάσταση που οδηγείται σε μη αναστρέψιμο σημείο.

3. Τα θεσμοθετημένα κονδύλια του υπουργείου Εσωτερικών, αποκλειστικά για τον Κήπο, προφανώς διοχετεύονται από τον δήμο σε άλλους σκοπούς. Hδη, από τους 8 κηπουρούς που απέμειναν, οι 6 βρίσκονται σε καθεστώς απόλυσης.

4. Προκειμένου ο Κήπος να διασωθεί και να αποκατασταθεί η φυσιογνωμία του, έχει άμεση ανάγκη μιας συνολικής κηποτεχνικής μελέτης με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και με ορισμένες επείγουσες επεμβάσεις.

5. Μία τέτοια μελέτη πρέπει να γίνει αποκλειστικά από εξειδικευμένους επιστήμονες γεωπόνους και με τη βοήθεια διεθνών οργανισμών, με εμπειρία σε ιστορικούς κήπους και μνημεία.

6. Ηδη, διεθνείς οργανισμοί όπως ο ICOMOS-IFLA, International Council on Monuments and Sites και International Federation Landscape Architects, αλλά και η Βαυαρική Διοίκηση Κρατικών Ανακτόρων Κήπων και Λιμνών, έχουν διατυπώσει τις βαθιές ανησυχίες τους αλλά και πρόθεση βοήθειας.

7. Εννοείται ότι οι αυθαίρετες και παράνομες κηποτεχνικές επεμβάσεις που προτείνει η ΝΕΟΝ, προκειμένου να παραδοθεί ο Κήπος σε ιδιώτη γκαλερίστα μοντέρνας τέχνης, θα αποτελούσαν τη χαριστική βολή του.

Οι φίλοι του Κήπου καλούν τον κ. Δασκαλόπουλο σε συνεννόηση και συνεργασία, προκειμένου να διασωθεί ο Κήπος και να αποκατασταθεί, προς όφελος των Αθηναίων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ο Κήπος πρέπει να αποδοθεί ανέπαφος και στις επόμενες γενιές, όταν θα αναζητούν ένα γαλήνιο μέρος για χαλάρωση και περισυλλογή, σε άμεση επαφή με τη φύση.

Μιχαλης Μαϊλλης - Πρόεδρος των Φίλων του Κήπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου